Berikut ialah antara bahan yang
boleh dikongsikan bersama untuk rujukan guru/ pelajar
a.
Tajuk – kegiatan ekonomi tradisional
b. Fokus - pengusaha
Definisi
1.
-
Bersifat setempat
2.
-
Pada skala kecil-kecilan
3.
-
Mendapat pulangan/ hasil yang kecil
4.
-
Menjadi punca pendapatan keluarga
sahaja
5.
-
Menggunakan teknologi rendah/ mudah/
mesin kecil
6.
-
Tenaga kerja yang diperlukan setakat
ahli keluarga/ penduduk setempat
7.
-
Menggunakan modal yang kecil
8.
-
Tidak diusahakan secara
besar-besaran/ komersial
Skop
1. Makanan
a.
Sate
b.
Nasi kandar
c.
Nasi kerabu
d.
Nasi dagang
e.
Kuih muih tradisional
f.
Ikan masin/ ikan kering/ ikan bilis
g.
Keropok/ keropok lekor
h.
Budu
i.
Belacan
j.
Cencalok
k.
Gula melaka
l.
Bahulu
m.
Tempoyak
n.
Cendol
o.
Putu mayam
p.
Nasi ambang ( Johor )
2. Perkhidmatan dan perubatan
a.
Minyak angin
b.
Minyak urut
c.
Minyak gamat
d.
Mak andam tradisional
e.
Bidan kampung
f.
Bomoh/ manang
g.
Tukang gunting
h.
Pencari madu lebah
i.
Portar
j.
Tukang
3. Pertanian
a.
Pekebun ( sayur/ ubi/ keladi/
keledek/ jagung / pisang )
b.
Penoreh getah
c.
Pesawah
d.
Penternak
e.
Nelayan
f.
Pengusaha rumpai laut
4. Pertukangan
a.
Tukang rumah
b.
Tukang jahit
c.
Tukang tenun
d.
Tukang emas/ perak/ tembaga
e.
Tukang besi ( buat parang/ pedang/
pisau / kerambit/ hiasan )
f.
Tukang kasut
g.
Tukang buat kepok batu nesan
h.
Pembuat kompang
5. Kraftangan
a.
Pembuat wau
b.
Pengukir mutiara
c.
Pengusaha labu sayung
d.
Anyaman
e.
Karangan laut
f.
Pembuat tikar
g.
Pengusaha bakul
h.
Pengusaha tudung saji
i.
Pembatik
6. Perniagaan kecil-kecilan
a.
Penjaja
b.
Peniaga pasar malam
c.
Peniaga pasar tamu/ tani/ pekan
sehari
d.
Pengusaha santan
7. Perlombongan
a.
pelombong emas/ bijih
timah/ besi tradisonal
No comments:
Post a Comment