Saturday, August 25, 2012

4Sc4-Jawapan Ejaan & Imbuhan


Jawapan : Kesalahan Ejaan dan Imbuhan
1.      Pada abad yang serba maju ini, muncul pelbagai masaalah (masalah) dalam masyarakat dan kadangkala mencapai tahap yang dibimbangkan(membimbangkan).
2.      Antara kebaikan berkerja(bekerja) sendiri adalah kebebasan memilih tempat kerja dan membuat keputusan.
3.      Zat protin(protein)boleh terdapat(didapati) daripada telur, ikan, susu, dan daging.
4.      Liza melangkah teratur kehadapan (ke hadapan)pentas apabila namanya diumomkan (diumumkan)sebagai pemenang
5.      Industri pelancungan (pelancongan) telah menjadi industri terpenting mendasari Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).
6.      Persatuan pengguna (Pengguna)disarankan agar memainkan peranan dalam meningkatkan sosio ekonomi (sosioekonomi)negara.
7.      P. Ramlee merupakan tokoh lagenda (legenda)yang diagung (diagungkan) dalam sejarah seni negara.
8.      Darsawasa(Dasawarsa) ini, proses perlaksanaan (pelaksanaan)projek-projek kerajaan sangat lancar.
9.      Penduduk kampung telah bergotong-royong memperbesarkan (memperbesar)warong (warung)di tepi jalan.
10.  Masyarakat perlu menyedari (sedar)dengan apa-apa cara juga supaya mereka dapat menerima teuri (teori)baru dalam pembangunan negara.
11.  Para pemimpin negara digalakan(digalakkan) untuk menggunakan system (sistem) komunikasi yang tulus.
12.  Kerajaan harus menghadkan (mengehadkan) permit cafeteria(kafeteria) siber bagi mensejahterakan masyarakat umum.
13.  Wang penebudan (tebusan) sebanyak RM1 juta telah diserahkan kepada para pencolek(penculik) oleh orang kaya itu subuh tadi.
14.  Abang kelihatan terpesuna (terpesona)melihat kejelitawan(kejelitaan) gadis yang diperkenalkan oleh kakak kepadanya.
15.  Pemilik kedai alatulis (alat tulis)yang baru dibuka itu telah mengadakan pertandingan cipta(mencipta) logo untuk dijadikan logo kedainya.
16.  Untuk dijadikan (menjadi)pelajar yang cemerlang, kita mestilah memiliki motivasi dan displin(disiplin) yang tinggi.
17.  Golongan wanita wajar memainkan peranan dalam pembangunan(membangunkan) negara dan tidak tinggal di cerok (ceruk) dapur sahaja.
18.  Ayah membawa adik ke klinik untuk mendapatkan rawatan doctor(doktor) apabila mendapat(mendapati) badan adik dijangkiti ruam panas.
19.  Dalam mesyuarat Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), pilihan (pemilihan) Cikgu Syarif sebagai bendahari baharu di sokong(disokong) sebulat suara oleh semua ahli.
20.  Antara ajenda (agenda) yang dibincangkan dalam mesyuarat tersebut ialah masalah pelajar yang sering memonteng(ponteng) sekolah.
21.  Berita hari ini tersiar (menyiarkan) insiden dua orang buruh binaan maut akibat terkena kejutan eletrik(elektrik).
22.  Ibu bapa tidak harus merasa( berasa) malu untuk memberitahu guru kaunseling di sekolah anak mereka belajar sekiranya anak mereka mempunyai tanda-tanda terlibat dengan penyalah gunaan(penyalahgunaan) dadah.
23.  Tiga buah helicopter (helikopter)polis digunakan untuk membuat pemantauan di sepanjang lebuhraya(lebuh raya) pada setiap musim perayaan bagi memperketatkan( memperketat)  kawalan dan memastikan pergerakan lalu lintas berjalan lancar.
24.  Ketua jurulatih tersebut melahirkan rasa  kecewa akan pencapaian kontingen (kontinjen) negara dalam Sukan SEA XXII di Vietnam lalu kerana gagal memenuhkan (memenuhi) sasaran kutipan emas yang diletakkan pada temasya dwitahunan itu.
25.  Sesuai dengan usaha kerajaan menggalakan(menggalakkan) pelancongan domestic(domestik) untuk mengurangkan pengaliran wang ke luar negara, pemilihan bercuti di Plau(Pulau) Pangkor bakal menjanjikan cuti yang menarik.
26.  Program khusus bagi menjaga kebajikan ibu tunggal di negara ini melalui Belanjawan 2005 yang baharu diumumkan jelas menunjukkan keprihatinan kerajaan terhadap masalah yang ditanggong(ditanggung) oleh golongan yang terpaksa mengemudi sebuah keluarga secara keseorangan(berseorangan).
27.  Sikap bertolerasi (bertoleransi)penting untuk mempastikan (memastikan)keharmonian hidup berjiran
Lhc/yk/2011

1 comment: