Sunday, November 8, 2009

孩子们 :当我老了。。。 Anakku

我老了不再是原来的我
请理解我,对我有一点耐心。
(Apabila aku sudah tua, bukan lagi seperti aku yang dulu.
Tolong memahami diriku, beriku sedikit kesabaranmu.)

当我把菜汤洒到自己的衣服上时,当我忘记怎样袭鞋带时,
请想一想当初我是如何手把手地教你。
(Apabila aku tertumpah kuah sayur ke bajuku, apabila aku lupa bagaimana hendak mengikat tali kasutku, tolong ingat kembali bagaimana aku mengajarmu dulu)

当我一遍又一遍地重复你早已听腻的话语,
请耐心地听我说,不要打断我。
你小的时候,我不得不重复那个讲过千百遍的故事,直到你进入梦乡。
(Apabila aku mengulangi kata-kata yang telah anda jemu mendengarinya, tolong mendengarnya dengan sabar, tolong jangan mencelah. Semasa anda kecil, saya tidak boleh tidak mengulangi seribu satu kali membaca buku cerita itu sehingga anda tidur)

当我需要你帮我洗澡时,
请不要责我。
还记得小时候我千方百计哄你洗澡的情形吗?
(Apabila aku perlu anda tolong mandikanku, tolong jangan salahkan aku. Masih kau ingat keadaan anda pada waktu kecil dulu bagaimana saya memikirkan seribu satu cara memujuk anda untuk mandi?)

当我对新科技和新事务不知所措时,
请不要嘲笑我。
想一想当初我怎么样耐心地回答你的每一个“为什么”。
(Apabila aku tidak tahu apa-apa tentang teknologi baharu dan perkara baharu, jangan kertawakan aku. Fikirkanlah bagaimana aku dengan sabar menjawab setiap "mengapa" yang anda utarakan)

当我由于双腿疲劳而无法行走时,
请伸出你年轻有力的手扶我。
就像你小时候学习走路时,我扶你那样。
(Apabila kedua-dua kakiku lenguh dan tidak dapat berjalan, tolong hulurkan tangan anda yang kuat untuk memapahku seperti pada masa anda belajar berjalan, aku memapah anda)

当我忽然忘记我们谈话的主题,
请给我一些时间让我回想。
其实对我来说,谈论什么并不重要,
只要你能在一旁听我说,我就很满足。
(Apabila aku tiba-tiba lupa akan tajuk perbualan kita, tolong berikan aku sedikit masa untuk imbas kembali. Sebenarnya, bagiku, tidak kira apa yang kita bincangkan, asalkan anda berada di sisiku dan mendengar percakapanku, aku sudah berpuas hati)

当你看着老去的我,请不要伤悲。
理解我,支持我,就像你刚开始学习如何生活时我对你那样。
(Apabila anda melihat diriku yang sudah tua, tolong jangan berasa sedih. Memahami diriku, menyokongku, seperti apa yang aku lakukan semasa anda mula-mula belajar bagaimana hendak menghadapi kehidupan ini)

当初我引导你走上人生的路,如今请陪伴我完最后的路。
给我你的爱和耐心,我会抱以感激微笑
这微笑中凝结着我对你
(Dulu, semasa aku mendidik anda menjalani kehidupan ini, Kini, tolong menemaniku menjalani sisa hidupku ni. Berikan aku kasih dan kesabaranmu, aku akan berterima kasih dengan senyumanku, senyumanku ini penuh dengan kasih sayangku yang tidak berbelah bagi untukmu)

No comments:

Post a Comment